mandag 23. januar 2012

Blue og Gingerbread Girl

Tegneserier på nett er ikke noe nytt, men det hører likevel til sjeldenhetene at man kan lese en hel bokutgivelse gratis på internettene. Top Shelf startet året med å gi ut to slike: helt ulike, men verdt å lese begge to. Denne anmeldelsen stod på trykk i Bergens Tidende søndag 15. januar:Surfer, Rosa

«Blue»
Pat Grant
Top Shelf Comix
96 sider


«Gingerbread Girl»
Colleen Coover & Paul Tobin
Top Shelf Comix
112 sider

To gode historier som er tilgjengelig gratis på nett nå

«Blue» er en annerledes tegneserie. Den er umiskjennelig knyttet til New South Wales i Australia, og bruker science fiction-elementer for å fortelle om ubehagelige ungdomsminner. I tillegg er den griselekker i både form og strek. Pat Grant lar oss møte tre uflidde skinheads som lever den universelle, nullstilte tenåringstilværelsen: De skulker skolen, surfer, stjeler røyk og snakker drit. Som bakteppe fortelles det om romveseninvasjonen som sakte gjør at byen fylles opp med fremmede lukter, butikker, graffiti og språk. Grant gjør samme vri som i den sørafrikanske filmen «District 9», hvor romvesener som levde under apartheidaktige tilstander ble brukt til å si noe om rasisme og kultur. I «Blue» er det surferen Christian som føler seg forlatt i et hav av det fremmede. Les den her.

Der «Blue» er eventyrlysten i strek men med en tradisjonell historie, gjelder det motsatte i «Gingerbread Girl». Annah er overbevist om at en liten del av hjernen hennes har blitt operert ut, og at den har vokst opp som tvillingsøsteren hennes. Historien fortelles som en stafett hvor forbipasserende duer, hunder, forsmådde elskere, butikktyver og svindlere henvender seg til leseren og bidrar til å fylle ut bakhistorien. Tonen er lett og filosofisk, og ber ikke leseren om å svelge det pussige premisset rått. Les den her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar