fredag 26. juli 2013

Det bästa barnet

Prøverør og utroskap

«Det bästa barnet»
Sofia Olsson
Galago
172 sider
Karakter: 5


Har et samlivsbrudd blitt skildret mer realistisk i tegneserier?

For et par år siden skildret svenske Sofia Olsson moderne, skandinaviske kjærlighetsforhold helt perfekt i serien «Hetero i Hägersten». Det var en fortelling om to mennesker som flyttet sammen; litt radikale, litt nevrotiske og litt fremmedgjorte i rollen som heterofilt samboerpar, men elskelige, sjarmerende og tatt fullstendig på kornet med alle sine feil og særegenheter. I «Det bästa barnet» møter vi paret igjen når de prøver å få barn. En tilnærmet umulig prosess, skal det vise seg. Og samtidig med prøverørsforsøk og legebesøk råtner forholdet mellom dem på rot.

«Det bästa barnet» er ikke bare fortellingen om å ville få barn, det er også en av de mest realistiske og hudløse skildringene av et samlivsbrudd i tegneseriemediet. Ting går ikke raskt, ingenting er avklart og alt er rart og trist mens de to forsøker å finne ut av forholdet – samtidig som de fortsetter å prøve å få barn. Som i den forrige boken forteller Olsson historien i en nokså unik blanding av avisstriper, lengre historier og enkeltbilder som gir rom for både humor, drama og godt beskrevne følelser. Tegningene hennes er utviklet mot en enda mer hastig skissestrek, men Olsson har likevel kontroll over den minste følelsesnyanse hos figurene sine med bare et par pennestrøk.

Det ligger i denne historiens natur at den ikke er er en så udelt god opplevelse som «Hetero i Hägersten» sin universelle samlivshumor. «Det bästa barnet» er god og vond, morsom og trist, monoman og bittegrann allmen. Den er en liten sjeldenhet.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar