torsdag 24. januar 2013

Menn som hater kvinner

Seriemord

«Menn som hater kvinner»
Stieg Larsson, Denise Mina, Leonardo Manco, Andrea Mutti
Schibsted forlag
160 sider
Karakter: 4

En godt utført, men nokså unødvendig tegneserie

Når en bok selger i så absurde kvanta som Stieg Larssons Millennium-trilogi har gjort, så slenger gjerne andre medier seg på. Både den svenske og den amerikanske filmversjonen har gått på kino her hjemme, og nå kommer Larssons historier om hackeren Lisbeth Salander og journalisten Mikael Blomkvist ut i seks tegneseriebøker (to for hver bok i serien). Det er en fullstendig unødvendig utgivelse, for selv fansen må ha en grense for hvor mange ganger den samme historien kan fordøyes.

Når det er sagt, er «Menn som hater kvinner» et mye bedre håndverk enn det man kunne frykte. Manuset er skrevet av den skotske krimforfatteren Denise Mina, som sammen med tegner Leonardo Manco også har stått bak et par historier i den kritikerroste serien om den britiske okkultisten John Constantine: Hellblazer. (Historiene det er snakk om er «Empathy is the enemy» og «The red right hand».) Også tredjemann på laget, Andrea Mutti, har tegnet Hellblazer tidligere, og sammen tar med seg den typisk britiske, nesten-realistiske thrillerstreken over til Larssons svenske adelskap. Mina har gjort en god jobb med å overføre historien til tegneserieform, og forteller den gamle og etterhvert forslitte historien med ny entusiasme.

Boken er trykket på så billig papir at innkjøp av hardcover-utgaven er tullete. Kjøp tegneseriealbum-versjonen om du vil glede noen som ikke har fått med seg Salander fra før.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar