torsdag 24. januar 2013

Kollektivet: Helg i Solnedgang


Samboskap og svartmetall

«Kollektivet 7: Helg i solnedgang»
Torbjørn Lien
Schibsted forlag
176 sider
Karakter: 5

Bok syv viser Kollektivet på sitt beste som attraktiv flermannsbolig

Stripeserien Kollektivet er en institusjon i norske tegneserier, og tilhører (sammen med Pondus, Eon, M og Nemi) den eksklusive klubben av stripeserier som har fått sitt eget månedsblad. Denne boken samler serier fra 2008 og 2009, en periode der Kollektivet holdt et høyt nivå i humor og kreativitet. Torbjørn Lien har kokt sammen et enkelt premiss hvor fem ganske så ulike personer bor sammen, og etter hvert som folk flytter ut og inn utvides persongalleriet ytterligere. I tillegg har han skapt spinoff-serien Blacktööth om kollektivboeren Ronnys svartmetallband, som er et så betimelig nesepek til en potensielt komisk musikksjanger at det er et under at ingen har gjort det tidligere.

Det er ikke tegningene som imponerer i Kollektivet, for Lien har en enkel strek som begrenser seg til ulike animerte følelsesutbrudd, fyllespetakkel og puppedamer. I denne boken varierer han dyktig historiene innenfor disse temaene, inkludert tre Blacktööth-historier.

Lien har lenge vært den norske tegneren som byr mest på seg selv, ikke minst gjennom spesialtegnede «ledere» til hvert nummer av månedsbladet. Han følger opp i denne samlingen med kommentarer til en god del av stripene, inkludert innrømmelser av typen «Nei, jeg skjønner ikke helt denne stripa jeg heller».

I nyere striper av Kollektivet har monotonien og gjentakelser tatt overhånd, men på disse sidene er Liens hus med de rare i fremdeles i hyperaktiv vigør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar