torsdag 24. januar 2013

Neste gang blir alt riktig

Hjem til mor

«Neste gang blir alt riktig»
Lene Ask
Jippi Forlag
102 sider
Karakter: 5

Stillferdig oppvekstdrama fra forfatteren av «Hitler, Jesus og farfar»

Foreldre og barn. Iblant virker det som om alle bøker handler om dette forholdet. Lene Asks nye fortelling klarer likevel å føles frisk når den forteller om bygdejenten Marte som har flyttet til Oslo for å studere og jobbe på bibliotek. Når faren dør, må Marte dra hjem igjen, og blant annet prøve å finne ut av forholdet sitt til den strengt religiøse moren.

38 år gamle Lene Ask er utdannet på Kunsthøgskolen i Bergen, og har tidligere gitt ut to selvbiografiske tegneserier: «Hitler, Jesus og farfar» (2006) og «Da jeg reddet verden» (2009). Den første ble prisbelønnet og fikk velfortjent ros for beskrivelsen av Asks religiøse oppvekst og hennes jakt på sin tyske soldat-farfar. Oppfølgeren kom til etter et oppdrag fra NORAD, og på tross av gode tilløp ble det ikke mer enn slapt og velmenende.

«Neste gang blir alt riktig» er Asks første tegneserie som ikke handler om henne selv (hun og datteren lurer seg likevel inn i en gjesteopptreden). Tegneren takler overgangen til det nye formatet utmerket, kanskje også fordi hun tar med noe av den religiøse tematikken videre? Fortellingen og dramatikken er godt bygd opp gjennom tilbakeblikk og nåtidsfortelling, og selv om Ask sin strek kan virke barnslig og naivistisk, viser fargevalgene at hun er en sofistikert forteller. På tross av at den kan være hjerteskærende, er dette en bok med små fakter, og strukturen går sjelden ut over oppsettet med ni ruter per side. Historien den forteller er en fin og stillferdig innrømmelse av at ikke alt man tror at man vet er riktig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar