tirsdag 24. mars 2015

Kill My Mother

En dame å drepe for

"Kill My Mother"
Jules Feiffer
Liveright Publishing
148 sider
Karakter: 6

Mørk og humoristisk noir med feministisk vri

New Yorkeren Jules Feiffer begynte å jobbe sammen med Will Eisner på den sjangerknusende krimserien "The Spirit" som femtenåring. Og mens Eisner populariserte ideen "tegneserieroman" på slutten av 1970-årene, skulle Feiffer bli 85 år gammel før han tok skrittet fra avistegneserier til langformat.

"Kill My Mother" er en hyllest til krim noir slik den har utspilt seg i bøker, filmer og tegneserier. Annie hater moren sin Elsie, som tilbringer all sin tid på jobb som sekretær for en privatdetektiv som alltid er full. Annies far ble drept, og Elsie håper gjennom sekretærarbeidet å finne ut av hvem som gjorde det. For å komplisere bildet entrer (selvsagt) en høy blondine som ønsker å finne en nær identisk kvinne hun benekter å være i familie med. Før historien er slutt har de sterke kvinnelige antagonistene beveget seg fra 1933 til 1943, fra boksekamper via Hollywood til en krigssone på en stillehavsøy.

Du kommer til å forelske deg i Feiffers velfortalte og overraskende krim. Ikke bare for historien, men på grunn av de dansende, flytende strekene han tegner persongalleriet med og håndlaget hans med sidekomposisjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar