tirsdag 19. juni 2012

Kong Lov

Denne er spennende tegnet, selvutgitt og åpenbart laget av en entusiast. Det er bare synd historien ikke henger bedre på greip:

Form over innhold

«Kong Lov»
Mats Jørgen Sivertsen
Aktuba Ink
80 sider
Karakter: 3


Evneveik historie fortalt med superb stil 

Jeg har aldri sett maken til «Kong Lov» i norske tegneserier. Visuelt er den en blanding av strektegninger, reklameillustrasjoner, collage og maling. På sitt beste ser den ut som et møte mellom tegneseriene «Asterios Polyp», «Inkalen», og maleriene til Pushwagner. Det er bare synd at historien er en stor trafikkulykke hvor selv estetikken blir hardt skadet.

Kong Lov er en desillusjonert journalist. Når en gammel flamme dukker opp i en nyhetssending, trygler han redaktøren om å få lov til å reise til krigssonen for å lete etter henne. Så langt alt vel. Men krigen som kjempes er mot en sykdom som gjør at peniser blir krokete. Og ikke nok med at de blir krokete – personene med det krokete lemmet blir rapportert å være terrorister i tillegg. Ja, og journalisten har en TV-sender i stedet for en penis, fordi eksen hans spiste opp forplantningsorganet hans. Og denne jentens navn? «Liberty».

Boken er en blanding av denne typen overtydelig symbolikk, infantile ordspill, og minimal følelse for historiefortelling. De seksuelle referansene føles som en trøtt reprise fra 1970-tallet – interessant nok tegnet faren til Mats J. Sivertsen tegneserier for Gateavisa den gangen. (Tittelen «Kong Lov» er hentet fra en av hans serier.)

Sivertsen er debutant, og har arbeidet med «Kong Lov» i ti år. Økonomien bak utgivelsen er basert på crowdfunding, enkelt forklart en nettbasert kronerulling. Selv om ikke historien er verdt rare greiene, er boken utrolig lekker, og burde plukkes opp av alle som er interesserte i mulighetene som ligger i tegneserieformatet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar