fredag 26. juli 2013

Geir Onimo: Alfa

Mannemenn og ultravold

«Geir Onimo: Alfa»
Überpress Bergen
74 sider
Karakter: 4

Uegnet for alle, og til tider ekstremt festlig


Geir Onimo er den usannsynlige utbryteren fra antologiene til bergensbaserte Überpress. «Usannsynlig» fordi du knapt kan finne noe mer blodskutt, heseblesende hårmacho enn skapningen til Johann Grimstvedt. I Über-antologiene har Geir Onimo-bidragene vært så drøye at man blir sittende midt i en pøl av avrevne lemmer og utfordrede seksualnormer og lure på hva man faktisk leser.

«Alfa» er tegneseriefigurens første soloflyvning, og han viser seg å være mye mer allsidig enn  utgangspunktet skulle tilsi. I heftet finner du et knippe historier signert Grimstvedt, Geir Moen, Julian Blytt, Ida Eva Neverdahl, Gard Helset og Remi Strand – kjente navn fra Überviking-antologien som er ute nå. Gjennom Geir Onimo har de fått muligheten til å utforske et helt arsenal av ufinheter som i mange tilfeller er fraværende hos dem. Særlig gjelder det Neverdahl, som i sin stripeserie «Gelé» ligger langt unna øglemonstre og utrevne fostre. Moens fire sider lange «Geir Onimo vs. Ass Viking» er fire sider med vekselvis danserutiner og videospillvold som er umulig å ikke elske. Grimstvedt selv briljerer med offbeat humor når han skildrer Geir Onimo som en nynorskrappende, afroamerikansk vikarlærer, men han mister dessverre kontrollen når han skal avslutte vikingeposet «Geir Onimur» (som startet i Überviking). Både tone og historie havner her på feil side av forvirret, og trekker ned en ellers svært fornøyelig utgivelse.

Geir Onimus viser seg å være den beste typen moro: Den som egentlig ikke er egnet for noen som helst, og som du vil holde langt unna både foreldre og barn.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar