søndag 22. juli 2012

Sprint #59: På skyggesiden av Z

Månebase Zulu

«Sprint 59: På skyggesiden av Z»
Fabien Vehlmann & Yoann
Egmont serieforlaget 
48 sider
Karakter: 5

Det er grunn til å glede seg til nye Sprint-album igjen

Den belgiske tegneserien Sprint har eksistert siden 1938, men nådde storhetstiden under tegneren André Franquin på 1950- og 60-tallet. Siden den gangen har en rekke tegnere og manusforfattere fått prøve seg, mange av dem uten å lykkes i å fange blandingen av eventyr, spenning og humor som ga serien liv gjennom Franquins 22 år ved roret. 

Duoen Fabien Vehlmann (manus) og Yoann (tegninger) har to album bak seg, og de lover godt for Sprints fremtid. De tar det beste fra seriens lange historie men moderniserer både stil og innhold. Tegningene er fargesprakende fantastiske og får bedre plass enn tidligere i Sprint-serien, mens elementer i historiene kan være mørkere enn man tillot seg for seksti år siden. (Fabien Vehlmann skrev forøvrig også manuset til norske Jasons siste tegneserieroman, «De 100.000 dødes øy».)

Yoann og Vehlmann har lagt sin elsk på seriens klassiske skurk Zero, og som i forrige album («Zerkonene kommer!», 2010) er han antagonisten også i «På skyggesiden av Z». Den dandyfiserte vitenskapsmannen er blitt mer moralsk ambivalent enn tidligere: fortsatt med tanker om å forandre verden, men denne gangen finansierer han planene med et feriested på månen. Zero kidnapper Sprint, Kvikk og Greven av Champignac for å vise frem eksperimentene, men får ikke det bifallet han venter. Deretter begynner ting å gå galt.

Yoann & Vehlmann har tydelige frempek mot neste historie i hvert album, og avslutningen av «På skyggesiden av Z» peker mot at Zero får en pause. Duoen gjør at det er verdt å glede seg til nye Sprint-album igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar