onsdag 28. august 2013

A Matter of Life


Klokkene ringer for Jeffrey

«A Matter of Life»
Jeffrey Brown
Top Shelf Procutions
96 sider
Karakter: 3

Til tider briljant, men vil for mye på én gang

Dette er en tegneserie om å være barn og om å ha barn. Det er også en tegneserie om religiøs oppvåkning – eller kanskje det motsatte.

Det er mange ulike sider ved amerikanske Jeffrey Brown. Han skapte seg et navn med selvbiografiske og intime tegneserier som «Clumsy» og «Unlikely» på starten av 2000-tallet. Dette var bøker som hadde masse følelsesmessig resonans, mens streken var svært enkel og nærmest slurvete. Etter å ha vært innom superheltparodier og flere andre sjangere, snublet Brown over en salgssuksess med foreldrebøkene «Darth Vader & Son» og «Vader’s Little Princess». «A Matter of Life» er tegnet i den samme fargerike, forseggjorte stilen som gjorde disse to småbøkene så vakre, og handler også om å være forelder – i alle fall delvis.

«A Matter of Life» er selvbiografisk og fortalt i anekdoter fra Jeffreys liv som småbarnsfar, men den inneholder like så mye tilbakeblikk til hans egen sterkt religiøse barndom. På sitt beste begrenser Brown de små historiene til én side av gangen, og flere av dem er så fine eller morsomme at de kunne vært rammet inn. Spesielt gjelder det Jeffreys hverdagsligheter sammen med sønnen.
Når bestanddelene ofte er så gode, er det synd at de ikke ender opp med å skape en god helhet. Brown har briljert med episodiske fortellinger helt siden han utforsket langdistanseforhold i «Clumsy», men når han skal takle barndom, foreldreskap og religiøsitet på én gang finner ikke boken en gjennomgående tone.

«A Matter of Life» er tidvis briljant og skarpt observert hverdagsdrama, og jeg ender opp med å ønske at helheten gjorde mer for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar