onsdag 28. august 2013

Pondus #8 og Rutetid #4, 2013Frode Øverlis to sider

«Pondus #8 2013»
Frode Øverli m.fl. (Red: Tormod Løkling)
Egmont Comics Nordic
50 sider
Karakter: 5

«Rutetid #4 2013»
Frode Øverli m.fl. (Red: Tormod Løkling)
Egmont Comics Nordic
58 sider
Karakter: 3

Øverli og redaktøren utklasser seg selv

Bergenske Frode Øverli er den første nordmannnen som har to egne tegneserieblad i bladhyllene. Men for å si det med en av fotballallegoriene tegneren er så glad i, spiller bladene mange divisjoner fra hverandre.

Pondusbladet er et klassisk norsk humorblad, og gjør veldig mye riktig. Spennet av biserier er stort, med vekt på skandinaviske kvalitetsserier som Zelda, Hjalmar, Eon, Kampen Park, Radio Gaga, Wumo, Rocky og Lunch. (Påfallende nok finner du Lina Neidestam, som står bak Zelda, i både Pondus, Rutetid og Rocky-bladene denne måneden.) Månedens Premier League-bilag viser hvor bra redaksjonelt innhold kan bli når humoren er basert på solid kunnskap om emnet – et tema mange andre humorblad kunne trenge noen vekttall i.

Kanskje nettopp på grunn av Pondus’ suksess har Rutetid-bladet blitt en vanskjøtet liten melkerute. Bladet har gått bort fra sin opprinnelige satsing på enruteserier (i motsetning til stripeserier), og har nå ikke noen annen profil enn å være som Pondus-bladet, bare dårligere. Bladet har sin andel gode serier, som Skavlans Ark, Spesielt (av Ida Larmo) og Kampen Park (hvordan kan en serie om to homofile ekorn ha så mye å si om moderne parforhold generelt?). På den annen side viser bladet at enruterformatet er veldig vanskelig å mestre – og altfor lett å prøve seg på. Mange av seriene i Rutetid-bladet burde aldri vært trykket; det samme gjelder redaksjonens kommentarer til hver bidige Rutetid-vits. Hvorfor ikke bare stole på materialet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar