onsdag 28. august 2013

Ontonauts


Vidunderlige nye verdener

«Ontonauts»
Lars Schwed Nygard, På Henrik Roska Danielsen, Seber Laszlo, Eric Jones, Seth Piper, Morten F. Thomsen
Ontonauts.com
Karakter: 4

Et univers hvor bokstavelig talt alt er mulig

Tenk deg en verden hvor de gamle romerske gudene er virkelige. En annen verden hvor verden blir styrt av multinasjonale selskaper. En tredje verden hvor romvesener har tatt kontakt med mennesker. Og en fjerde og en femte og enda flere verdener hvor virkeligheten er definert av én slik altoverskyggende idé.

Dette er det pirrende utgangspunktet til den norske, digitale tegneserien Ontonauts, hvor noen spesialtilpassede få kan reise mellom dimensjonene (eller frekvensene, om du vil). Så langt er det publisert to historier på Ontonauts.com: «One Small Step» introduserer konseptet og setter tonen, mens «Have You Seen This Man» er en svarthumoristisk politi-og-aliens-historie.

Det er mye ved Ontonauts som er svært lovende. Manusforfatter Lars Schwed Nygard og tegnerne har skapt et univers som er enormt rikt på muligheter og spenning, og allerede nå har de vist at de behersker ulike toner i historiefortellingen. Tegningene, spesielt i «One Small Step» klarer ikke alltid å holde tritt med historiens ambisjoner. Streken kan være enkel, men fungerer stort sett godt i det digitale formatet. I tillegg åpner de gjennom Creative Commons for at andre kan bidra til universet.

Å lese digitale tegneserier er en smakssak, og er fortsatt nytt for både lesere og skapere (på Ontonauts-bloggen kan du følge med mens serieskaperne lager sin egen tekniske terminologi, inspirert av tegneserieteoretikeren Scott McCloud). Ontonauts er kodet i HTML5, og fungerer i teorien både på datamaskin, telefon og nettbrett. I virkeligheten må du kanskje eksperimentere deg frem til en nettleser som behersker formatet; Firefox fungerte best for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar