lørdag 15. september 2012

Hullet


Et hull i samlingen

«Hullet»
Øyvind Torseter
Cappelen Damm
64 sider
Karakter: 4

Fantasifull historie full av hull

En dyreskikkelse bakser på plass flyttelasset i sin nye leilighet. Han pakker ut kjøkkenesken, steker seg et par speilegg, og setter seg til å spise med en flytteeske som bord. Så plutselig ser han hullet i veggen.

«Hullet» er en bok som er på grensen til å være for fiffig for sitt eget beste. Det omtalte hullet har nemlig en svært så håndfast eksistens: På samme måte som en LP-plate har boken et hull i midten som går gjennom alle sidene. Hovedpersonen ser det på veggen, snubler over det på neste side, fanger det i en eske, og tar det med til et laboratorium for å få det sjekket. Historien og tegningene føyer seg så naturlig rundt hullet at leseren kan bli sittende og lete etter hullet på boksiden, på tross av at det jo er på nøyaktig samme sted gjennom boken.

Øyvind Torseter har skrevet og illustrert flere bøker, og hans «Avstikkere» ble kåret til både Årets billedbok og Årets vakreste bok i 2008. Og selv om «Hullet» også kan kalles en billedbok, er den like mye en tegneserie: Historien blir fortalt med tegninger og snakkebobler, og det er ikke uvanlig for tegneserier å bruke én side per tegning slik Torseter gjør her. Streken og påfunnene slekter på sin side på den danske barne- og tegneserieforfatteren Jakob Martin Strid.

Med fare for å komme med blødmer, må det sies at historien i seg selv er hullete. Formen får tidlig ta kontrollen over handlingen, og Torseter nøyer seg med å la ting fisle ut mot slutten av boken. «Hullet» er en god idé som er poetisk utført, men som likevel hadde større potensiale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar