tirsdag 11. september 2012

BT-artikkelen om Raptusfestivalen

Denne artikkelen om Raptusfestivalen stod på trykk i Bergens Tidende lørdag 8. september. Siden de ikke har lagt den på nett, og den er viktig for den videre debatten, legger jeg den ut her:


RØFT FOR RAPTUS
(Tekst: Halvor Ripegutu)
Raptus har mistet nesten halvparten av sine besøkende på ti år. - En festival for barn og tegneseriesamlere, sier tegneserieskaper.

- Det er et bra initiativ, men ikke noe for meg, sier Kristoffer Kjølberg, tegneserieskaper og medlem i det toneangivende norske tegneseriekollektivet Dongery. Kjølberg sier han var på Raptus flere år tidligere, men de senere årene har den Oslo-baserte tegneren droppet turen over fjellet.

- Som tegneserieskaper fikk jeg ikke noe ut av dette, så da var det ikke noen grunn til å dra til Bergen. De folkene som går på Raptus er ikke i min målgruppe. Det er en festival for barn og tegneserie-samlere, sier Kjølberg.

Ikke i målgruppen
Kjølberg er ikke alene. Fra toppårene tidlig på 2000-tallet hadde festivalen mer enn 4000 besøkende, men de siste årene har besøkstallene ligget på litt i overkant av 2000.

Nå er ikke Raptus en gang den største tegneseriefestivalen i Norge i antall besøkende. Mellom 4000 og 5000 besøkende var innom gratisfestivalen Oslo Comics Expo (OCX) i juni i år, ifølge deres egne anslag. OCX satser uttalt på et voksent publikum og tegneserieskapere. Walter Wehus, tegneserieanmelder i Bergens Tidende, er blant de som foretrekker nykommeren i Oslo.

- Som voksen tegneserieleser føler jeg meg mer i målgruppen på OCX enn på Raptus. OCX legger opp et enhetlig program med et klart fokus. De inviterer dessuten gjester som det er interessant å høre i samtale. Dette er noe som mangler på Raptus. Raptus kan føles som en festival for dem som henger litt for mye i bruktbutikker og sjekker prislister for gamle Knoll&Tott-utgivelser, sier Wehus.

Han sier han opplever Oslo Comics Expo som en samtidsfestival i en helt annen grad enn Raptus.

- Det er en levende og relevant festival for debatt og samtale. Jeg synes Raptus er mindre relevant enn for ti år siden. Det har skjedd mye i tegneseriemiljøet de siste ti årene, og Raptus har ikke utviklet seg i takt med dette, i alle fall ikke for meg som tegneserieleser, sier Wehus.

Fans og skapere
Are Edvardsen, leder for Norsk tegneserieforum og tidligere styremedlem i Raptus, understreker at det er store forskjeller mellom Oslo og Bergen.

-  Arrangørene i Bergen er tegneseriefans, mens det er tegneserieskapere som står bak OCX. De er veldig forskjellige og vil forskjellige ting, sier Edvardsen. I Oslo står tegneserieforlagene Jippi forlag og No Comprendo Press samt Serieteket, Deichmanske Biblioteks tegneseriefilial på Grünerløkka, bak festivalen. Han peker også på en betydelig generasjonskløft mellom de to festivalene, noe som også gir seg utslag i hva slags serier de leser.

- Komiteen i OCX er en god del yngre enn styret i Raptus. De sistnevnte er mellom 40 og 70 år. OSX fokuserer mye på undergrunnsserier, men Raptus-generalen anmelder jo jevnlig Fantomet - et blad som nesten ikke selger noen ting lenger, sier Edvardsen

- Trenger friskt blod
Erle Marie Sørheim, tegneserieanmelder i Dagbladet og gjest på årets festival, synes det burde være plass til to tegneseriefestivaler i Norge.

- Jeg håper derfor at Raptus fortsetter. De to festivalene er jo ikke direkte konkurrenter heller. De har forskjellig målgruppe og arrangerer på forskjellige tider av året. Samtidig har de holdt på lenge i Raptus, og jeg tror kanskje de trenger noe friskt blod, sier hun.

Det er Kristoffer Kjølberg enig i.

-  De hadde hatt godt av å tenke nytt. Men for sånne som meg er det kanskje litt for sent uansett. Vi har allerede en bestemt oppfatning av festivalen, sier han.

B-SAK: – PÅ FULL FART OPPOVER

Raptus-general Arild Wærness frykter ikke konkurransen fra Oslo. Og insisterer på at de fortsatt er størst.

Raptusfestivalen har opplevd en betydelig nedgang i besøkstall de senere årene, men Arild Wærness, Raptus-general og øverste sjef for festivalen, hevder at det skyldes helt spesifikke forhold.

-  Rundt 2000 var det en enorm interesse for nye, norske stripeserier som Nemi og Pondus, og folk gikk mann av huse for å se Lise Myhre og Frode Øverli. Slik er det ikke nå. Vi hadde noen tunge år, men nå er vi på full fart oppover, sier Wærness.

- Bare tull
Han er imidlertid enig i at det er behov for nytenkning i Raptus, slik Sørheim, Wehus og Kjølberg etterspør.

-  Man gror jo fast, og det er vanskelig å være ny og trendy. Selv har jeg holdt på med dette helt siden 1995, men vi har også unge folk i Raptus som kan tenke nytt. Vi kan uansett ikke lage en festival for spesielt interesserte tegneserieanmeldere. Det sier seg selv, sier Raptus-generalen.

Den yngre festivalkonkurrenten fra Oslo frykter han imidlertid ikke.

- Vi har to forskjellige markeder. I Raptus har vi fokus på barn. Dette er i samråd med Bergen kommune og Norsk kulturråd, som vi får støtte fra. OCX driver med smale serier, mens vi satser mye bredere for å nå flest mulig tegneserielesere, sier Wærness

- Men OCX hadde jo langt flere besøkende enn Raptus i år?

-  Det er bare tull. De har en gratisfestival som holdes i et telt på Grünerløkka. Vi har hatt utsendte der, og det har ikke vært mer enn 1500 personer der i løpet av helgen det ble arrangert. Å si at det er flere er et markedstriks. Vi konkurrerer om de samme støttekronene, og da høres det selvfølgelig fint ut med et høyt besøkstall, sier Wærness.

Lært av Raptus
Berit Petersheim, koordinator for Oslo Comics Expo, står imidlertid fast på at anslaget om 4000-5000 besøkende er korrekt.

-  Arild var ikke på festivalen i Oslo en gang, så jeg synes ikke han kan komme med slike uttalelser. Selv om vi ikke har helt presise tall, har vi gode anslag på hvor mange som var innom. At det var langt flere enn 1500, er det ingen som helst tvil om, sier hun.

Hun understreker at Raptus har vært et viktig forbilde for OCX.

- Vi har lært mye av Raptus, men hovedmajoriteten av serieskaperne er i Oslo, så vi tenkte at de burde ha en egen festival, sier hun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar