lørdag 15. september 2012

The Walkind Dead, Bind 1

Den veldig lange apokalypsen

«The Walking Dead Bind 1: Til døden skiller oss ad»
Robert Kirkman, Tony Moore
Apart forlag
144 sider
Karakter: 5

Zombieserie med hjerte og hjerne

Har du noensinne irritert deg over at yndlingsserien din tar slutt? Forfatteren Robert Kirkman har satt seg som mål at «The Walking Dead» skal være zombiefilmen uten ende. Serien skal følge den sympatiske sheriffen Rick Grimes gjennom flere år, mens han kjemper for å holde seg selv og familien sin i live i et USA som har blitt forvandlet til en helvetessone etter zombieapokalypsen.

«The Walking Dead» er en slik actionfylt, nær evigvarende serie som amerikanerne er så gode på. «Fables» er ett eksempel, mens «Y: The Last Man» er et annet eksempel som deler TWDs apokalyptiske bakteppe. Men selv i denne klubben skiller The Walking Dead seg ut: Til nå har det kommet hele sytten album av serien på engelsk, i tillegg til en TV-serie i to sesonger.

Hemmeligheten er ikke at historien er særlig original, i alle fall ikke i første bind. Det er ikke noe nytt i hvordan hverken zombier eller overlevende oppfører seg. Kvaliteten bunner rett og slett i at serien er bunnsolid håndverk: Du bryr deg om Rick Grimes allerede på side 10, og etter de første 24 sidene er du er fullstendig avhengig av å vite hvordan det går videre. I tillegg er tegningene godt utført i forseggjorte gråtoner, selv om de heller mot den litt upersonlige stilen til typiske amerikanske actionserier.

Den norske utgaven av «The Walking Dead» var kanskje ikke en nødvendighet, og det gjenstår å se om markedet er klart for en oversettelse av de seksten neste bindene også. Men som en introduksjon til en av 2000-tallets beste tegneserieføljetonger er tiltaket fra forlaget Apart svært velkomment.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar