søndag 22. september 2013

Palle Puddel: Et hundeliv


Hipstermoro for de små

«Palle Puddel: Et Hundeliv»
Anna Fiske
No Comprendo Press
104 sider
Karakter: 5

Velfrisert puddel blir usannsynlig barnebokhelt

Palle Puddel er ingen innlysende barnebokfigur. Han har svart høyhalset genser, markerte briller og en hang til å ville snakke om kultur med puddelvennene sine. Palle Puddel er rett og slett en hipster fra rundt tusenårsskiftet, og sånn sett er det nok mange barn som kan kjenne igjen sin egen far i denne kultiverte livsnyteren – i alle fall om det er en familie med abonnement på Morgenbladet eller Klassekampen.

Anna Fiske har utstyrt Palle med den litt mer kaotiske vennen Nina Kanin (Nina er blant annet kassadame, kan vi lese først i boken, mens Palle jobber i bokhandel). De går på besøk til hverandre, maler og går i butikken. I det hele tatt lever de veldig normale liv, halvveis som barn og halvveis som voksne.

I Fiskes barneblad Rabbel var det Palle Puddel og historiene om Farmor som var høydepunktene. Farmor-seriene er allerede samlet i to bøker, mens denne boken samler historiene om Palle. Farmor og Palle deler den samme naive, barnlige og fargerike tegnestilen som gjør bøkene morsomme for barn å lese. Tar du en titt bak alt klusset, er det likevel tydelig at Fiske har håndtverket i orden. Hun er nærmest alene i Norge om å lage tegneserier for barn på dette nivået.

Historiene blir delt opp av små avsnitt med fotografier av Palle lagd i alt fra trolldeig og broderi til papp og dukker i menneskestørrelse. Det er ingen gjør-det-selv oppskrifter med som i Farmor-bøkene, men her vil nok unge la seg inspirere uansett.

Det er med andre ord ingen grunn til å ikke introdusere småtten for kultureliten i hundeskikkelse.

(Tidligere publisert i Bergens Tidende)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar