lørdag 6. desember 2014

Cowboy Henk

Surrealisme på belgisk

"Cowboy Henk"
Kamagurka & Herr Seele
No Comprendo Press
122 sider
Karakter: 5

Luis Buñuel møter Hergé på nachspielet til Pyton

Cowboy Henk er et unikt bekjentskap. Tenk at det er mulig å dra så mange dårlige vitser om hundebæsj og sex og likevel gi gi et noenlunde sofistikert inntrykk. Denne belgiske surrealistiske tegneserien debuterte i 1981, og gikk senere blant annet i det toneangivende amerikanske seriebladet RAW. Denne boken samler mye av det beste (og, får vi tro, noe av det rareste) av seriens ensidere.

Serien er kanskje sexfiksert og full av kroppsfunksjoner, men dette er ikke billig humor. Tvert om går de to serieskaperne veldig sjeldent minste motstands vei. Der serien serverer blødmer, gjør den det på sølvfat. Noe er tåpelig, noe er bare pussig, og noe er virkelig morsomt. Tegnerne slenger hovedpersonen fra den ene situasjonen til den andre, på stranden, som journalist, som plastisk kirurg – det eneste yrket Cowboy Henk ikke prøver seg på er cowboy.

Tegningene er en fryd: Stiliseringen er overalt, fra Henk (som ser ut som det bolete kjærlighetsbarnet til Tintin og Don Draper), til de stadig skiftende tittelbildene og de klare linjene og fargene. Du finner garantert ikke en bedre samling ereksjonsvitser i en kaffebordsbok i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar