tirsdag 24. mars 2015

Hele greia

Liv og død i seks etasjer

"Hele greia"
Tor Ærlig
Jippi Forlag
92 sider
Karakter: 3

En moderne, stum fabel det er vanskelig å få grep på

Det virker være en god tid for ordløse tegneserier. Med serier av Jens K. Styve ("Cabin Fever") og bergenske Ola Olsen Lysgaard ("Haugsson") friskt i minne, kommer veteranen Tor Ærlig med en ambisiøs fortelling full av store ideer og symbolbruk.

50 år gamle Ærlig (Tor Erling Naas) har gjort seg bemerket med tegneserier siden slutten av 1990-tallet. Hans "Ser du meg nå?" (2006) blir ofte kalt Norges første tegneserieroman, mens "Mare Frigoris" (2009) er Ærligs foreløpige høydepunkt i sjangeren. Siden har han vært stadig eksperimenterende, til lesernes glede – og stadig oftere ergrelse.

Det er krevende å fortelle en historie uten språk, og Tor Ærlig gjør det vanskelig for leseren ved å ikke ha en klar hovedperson og ikke være tydelig på figurenes motivasjoner. "Hele greia" handler om beboerne i en blokk og hvordan en ytre fiende får dem til å stå sammen. Det finnes likheter med Ærligs forrige bok, krimfortellingen "Femti ord for regn" (2013), og på samme måte lykkes heller ikke "Hele greia" i å skape en overbevisende helhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar