tirsdag 24. mars 2015

Jaybird: Redet

Fugl i bur

"Jaybird - Redet"
Lauri & Jaakko Ahonen
Vega forlag
128 sider
Karakter: 4

Disney møter Kafka

"Livet er fullt av bekymringer og hat", sang DeLillos i sangen "Fugl i bur". Det stemmer så absolutt i tegneserien Jaybird, en reddsom liten sak som med sine søte tegninger ikke må lure leseren til å tro at den er for barn.

"Disney møter Kafka" var omkvedet da denne finske tegneserieboken ble lansert i USA. Og ja, "Jaybird" har Disney-konsernets glatte tegninger, storøyde menneskeliggjorte dyr og tidløse fabelstruktur. På den annen side har den også en høyere frekvens av voksenbleier og dyp eksistensiell skrekk enn du vil finne i noen Disney-film.

Historien er enkel: En liten spurv tar seg av sin aldrende mor i et plombert hus. Endeløse gallerier av familieportretter og relikvier fra en nylig krig utgjør et støvsamlende inventar. En edderkopp er den lille fuglens eneste variasjonen i en hverdag som går med til å frykte det som måtte være på utsiden av huset. "Jaybird" er en så godt som ordløs fabel om å isolere seg av frykt for omverdenen. Den er mørk og trykkende, og stilen lover et katarsis som aldri egentlig kommer. Men likevel: "Jaybird" er en historie for vår tid, på godt og vondt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar