tirsdag 22. mai 2012

Jerusalem

Guy Delisle er det perfekte reisefølget for alle oss som bryr oss…tja, sånn halvveis om verden rundt oss.

Katastrofeturisten

«Jerusalem: Chronicles From the Holy City»
Guy Delisle
Drawn and Quarterly
336 sider
Karakter: 6

Guy Delisle forteller deg alt du ikke visste om verdens avstengte steder

I en scene i tegneserien «Jerusalem» får Guy Delisle avslag på søknaden sin om innreise til Gaza. «Fyren som lager tegneserier? Glem det», var reaksjonen fra myndighetene. Delisle blir først forvirret, før han spør «Kanskje de blander meg med Joe Sacco?».

På overflaten er det lett å blande de to serietegnerne. Begge drar til konfliktområder og lager tegneserier av det: Sacco i Palestina og Sarajevo, Delisle i Nord-Korea og Burma. Men der Sacco er en gravende journalist som aktivt oppsøker historier, er Delisle en nærmest motvillig turist. Historiene hans kommer i stand siden han reiser med konen sin, som arbeider i ettårige turnuser for Leger uten grenser. Delisle er med for å ta seg av de to barna deres, og lager tegneserier på si. Det kan være en vel så fruktbar tilnærming som Saccos, men fruktene den bærer er litt annerledes.

Fransk-kanadiske Guy Delisle tegner i en stil som på samme tid er enkel og detaljrik. I tegneseriene er han en Monsieur Hulot-aktig figur, på samme tid interessert og uvitende. I «Jerusalem» reiser han rundt og fyller skisseboken sin mens barna er i barnehagen, og han lar seg fascinere av de tusenvis av underlighetene som fyller et land så hellig, forvirret og separert som Israel. Gjennom det hele er Delisle en perfekt guide: Aldri bedrevitende, ofte imperfekt, men lite forutinntatt og med et fantastisk øye for detaljer. «Jerusalem» er den mest fullendte boken hans til nå, og han gir et velkomment blikk på de absurde sidene ved dagliglivet i den hellige byen.

1 kommentar:

  1. Delisle er dessuten vittig og gir oss som lesere et skråblikk på samfunn som er så annerledes fra vårt eget. Jeg liker humoren hans. Dessuten er det morsomt med alle referansene til andre tegneserieskapere. Da jeg hadde lest Jerusalem satte jeg i gang med Pyongyang med en gang, men jeg er enig med deg i at den første er den mest fullendte boken hans til nå.

    SvarSlett