mandag 11. mars 2013

Before Watchmen: Minutemen


Gullalderens mørke side

«Before Watchmen: Minutemen»
Darwyn Cooke
DC Comics
176 sider
Karakter: 5

Oppfølgeren til Watchmen er bedre enn man kunne forvente

I 1986 skjedde det en tegneserierevolusjon. Forfatter Alan Moore og tegner Dave Gibbons viste superheltenes menneskelige mørke i «Watchmen», og beviste samtidig at man kan fortelle sofistikerte, komplekse historier med ruter og snakkebobler.

Fire år etter den overraskende gode filmatiseringen av «Watchmen» kommer nå ti miniserier fra samme univers. Det er ikke en ny tanke, Moore luftet selv ideen på 1980-tallet. De senere årene har uenigheter om rettigheter forsuret Moores forholdet til DC Comics i den grad at han nå virker programforpliktet til å hate alt forlaget gjør med skaperverkene hans (inkludert filmatiseringene av «V for Vendetta» og «From Hell»).

Den første av seriene som avsluttes i «Before Watchmen»-serien er historien om Minutemen, den opprinnelige ligaen av superhelter fra 1940-tallet. Forfatter og tegner Darwyn Cooke har lang fartstid fra superheltserier, og han har gjort et svært godt arbeid med Minutemen. Universet er fargesterkt, veltegnet og med sidekomposisjoner som både er klassiske, gjennomtenkte og lekne. Formen er med på å knytte alle de seks kapitlene sammen.

Tegneserien forteller historien om hvordan Minutemen først kom sammen. Det var en gjeng satt sammen av idealister, mediehungrige, homofile, sosiopater og nevrotikere, og sammen klarte de å gjøre gode ting – men også en hel del dårlige. Cooke legger seg tett opp til originalens idealer om å vise det menneskelige og «virkelige», samtidig som at han skildrer en mer uskyldig tid enn Moores dommedagstruende etterkrigstid.

«Before Watchmen: Minutemen» er tilgjengelig digitalt via programmer som Comics til iPad, og blir sluppet sammen med Silk Spectre-miniserien i bokformat til sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar