mandag 11. mars 2013

Sture Rask og oljen som forsvant

Den glemte actionhelten

«Sture Rask og oljen som forsvant»
John Kåre Raake
Vormedal Forlag
60 sider
Karakter: 5

Handlekraftig bussjåfør på fransk manér

Nesten alle som vokste opp med tegneserier har et eget forhold til fransk-belgiske eventyrserier som Asterix, Sprint og Tintin. På samme måte har alle tegneserielesende nordmenn lurt på hvorfor ingen lager noe tilsvarende på norsk. Sannheten er at John Kåre Raake gjorde det i 1986, og nå har du sjansen til å gjenoppleve norsk tegneseriehistorie.

Sture Rask er haugesunder, bussjåfør og forhenværende journalist. Mens han kjører kveldsruten oppdager han tre menn som tar seg inn på et Statoil-anlegg, og snart blir Rask offer for mediekjør (blant annet fra BT), gale vitenskapsmenn og internasjonal økonomisk kriminalitet.

På 1980-tallet var John Kåre Raake en sliter litt nede på rangstigen i Pyton-bladet, og skrev blant annet manus for Arild Midthun. «Sture Rask og oljen som forsvant» var det eneste albumet om Sture Rask, og ble sluppet av Semic. Det er vel verdt et gjensyn av mange grunner.

«Sture Rask» er morsom, spennende og veltegnet, samtidig som den ikke legger skjul på at den stjeler nærmest alt fra den fransk-belgiske skolen (både Viggo og Sprint dukker opp i bakgrunnen her og der). Den har sine svake sider, blant annet klarer ikke Raake å holde fokus på hovedpersonen sin gjennom hele albumet. De gode kvalitetene er uansett dominerende: Serien overfører en typisk actioneventyr-historie til norske forhold uten at det blir påtatt eller corny, og holder et så høyt nivå i bilde, humor og historie at det er overraskende at ikke flere husker denne vestlandske bussjåføren.

Bakerst i albumet er det en fem siders smakebit på et nytt album med Sture Rask som er på vei: Den nytegnede (og også oljerelaterte) «Zombiriggen».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar