mandag 11. mars 2013

Lily 1


Angst med myke kanter

«Lily 1»
Ellen Bergheim
Outland AS
120 sider
Karakter: 4

Vellykket humorserie om hverdagsangsten

Frode Øverlis «Pondus» har gjort mye bra for norske tegneserier, men på ett område har serien vært drepen: Det blir knapt lagd noe annet enn stripeserier på humorfeltet her til lands. Ellen Bergheims «Lily» er et morsomt unntak. Det er egentlig en nettserie, med sjangerens tilhørende enkle og tydelige strek: Figurene her er lite annet enn strekfigurer med klær på.

Serien skiller seg ut ved at mesteparten av handlingen foregår oppe i hodet på hovedpersonen. Hverdagsangsten er en virkelig person som kommer på besøk, mens kortslutninger i tankerekker blir tillagt Frk. Hjernecelle. «Lily» er en lystig serie om usikkerhet og indre demoner, lagt i et så behagelig toneleie at ingen skulle finne noe å bli støtt av her.

Nettopp de runde kantene gjør at det er vanskelig å engasjere seg virkelig i «Lily». De enkle tegningene gir ikke leseren noe, selv om de med få unntak er effektive og velfungerende. På samme måte er humoren og hverdagsangsten så nedsløvet at det ikke er snakk om engasjement utover et gjenkjennende fnis eller to som er raskt glemt. Det er den typen tegneserie som det alltid er gøy å snuble over i et blad eller en antologi, men som man ikke tenker på å oppsøke når den ikke er der. Så hvem skal kjøpe denne boken?

Ellen Bergheim (f. 1974) er tegneserieansvarlig på Outland i Oslo (derav forlaget, antakeligvis), og har tidligere lagd serien «Nonsens» og en rekke serier for forlaget Jippis antologi Forresten. Denne boken samler alt av «Lily»-serien fra starten i 2009 til juni 2012.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar