mandag 11. mars 2013

Saga Vol. 1


Ny klassiker

«Saga Vol. 1»
Brian K. Vaughan & Fiona Staples
Image Comics
168 sider
Karakter: 6

Romantikk, action, eventyr, scifi og vakre tegninger

Er du på jakt etter den mest fascinerende action/eventyr-tegneserien på det internasjonale markedet akkurat nå, behøver du ikke lete lenger. Det første bindet av «Saga» samler de seks første tegneserieheftene i serien, og gir løfter om at serien kan bli dette tiårets neste store hit.

Forfatter Bryan K. Vaughan er skaperen av den kritikerroste tegneserien «Y: The Last Man», og skrev også et par sesonger av TV-serien «Lost». I «Saga» løfter han blikket til andre galakser, og har skapt en historie som nærmest føles arketypisk: Med en håpløs krig som bakteppe finner to fiender hverandre og får et barn sammen. Ledelsen på begge sider av konflikten er interessert i babyen, og sammen legger den lille familien ut på flukt.

Persongalleriet har sympatiske og interessante personer på alle sider. En robotprins med flashbacks fra krigen må jakte ned familien før prinsessen hans føder; en av galaksens farligste leiemordere setter alt inn for å redde en seks år gammel slavepike; spøkelset av en tenåringsjente melder seg som spirituell barnevakt. Og midt i alt dette: To tøffe, unge foreldre på vei bort fra krig med sin egen kulturelle ballast på slep.

Tegningene til Fiona Staples er i særklasse: Organiske og vakre, milevis borte fra de glatte groteskeriene som ofte preger science fiction. Personene er delvis mennesker, delvis dyr. Selv romskipene ser ut som om de har vokst frem av en plante eller et tre (noe som stemmer i minst ett av tilfellene).

«Saga» er noe av det mest fornøyelige, humoristiske, spennende og avhengighetsskapende jeg har lest siden «Fables», og første bind er perfeksjon i sin sjanger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar