onsdag 5. februar 2014

Joe Bar Team

Franskmenn gir jernet

«Joe Bar Team»
Christian Debarre, Stéphane Deteindre m.fl.
Egmont Comics Nordic
416 sider
Karakter: 5

Til glede for seriesamlere og motorsykkelklubber

Joe Bar Team er en fransk tegneserie som i en liten periode på 1990-tallet i Norge klarte å forene to veldig forskjellige men like nerdete grupperinger: Motorsyklister og tegneserielesere.

Serien er skapt av Christian Debarre, som lot den dreie rundt et firkløver av motorsyklister på 1970-tallet. Stéphane Deteindre moderniserte serien, og introduserte fire nye utfordrere til de skinnjakkekledde gamlingene (statistikk viser forøvrig at dagens motorsyklister stadig blir eldre). De åtte kniver om å ta de råeste svingene og de knappeste innbremsingene, de eksperimenterer med drivstoff og eksospotter, og er like utrygge i bybildet som de er på landeveien.

Joe Bar Team er en av de beste franske humorseriene i nyere tid. Tegningene og bygatene er inspirert av Franquins detaljerte og organiske stil, og selv om temaet nesten utelukkende er motorsykler, dreier humoren rundt mer allmenne ting som overmot, (mangelen på) kameratskap, og altoppslukende interesser. Det er rett og slett en veldig god serie.

Denne boksen samler de syv albumene som er gitt ut på fransk (altså tre som ikke har vært å se på norsk tidligere), pluss et «MC-leksikon for ferskinger». Når de leses i sammenheng ser man hvor brokete serien faktisk er: To album er lagt til 1970-tallet, de andre til nåtiden; i ett album handler det mest om at Joe Bars juniorlag er grafiske designere; I album syv har duoen Pat Perna og Henri Jenfèvre (med hell) tatt over tekst og tegning. Det er en ujevn opplevelse, men det er moro hele veien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar