torsdag 23. juli 2015

Hundedagar

Blyantjenten

"Hundedagar"
Anja Dahle Øverbye
Jippi
72 sider
Karakter: 3

Klarer bare tidvis å løfte seg ut av klisjeene

Kvinnelig serieskaper bokdebuterer med tegneserie inspirert av egen oppvekst – om en jente midt mellom barndom og ungdom, tegnet med følsom blyantstrek og fortalt på nynorsk. Bestanddelene i "Hundedagar" er slik sett en klisjé, og det er klisjeer Anja Dahle Øverbye ikke alltid klarer å løfte seg over i løpet av denne utgivelsen.

På sitt beste er denne historien om et vennskap mellom to jenter fortalt på en usentimental måte, med en avstand og en uvilje mot å skjønnmale som viser at Øverbye, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, er et talent å følge med på.

På andre områder kommer boken til kort. Hundedagene fra tittelen, en sensommerperiode med intens varme og klamhet, blir ikke tilkjennegjort hverken i strek eller tekst, og det er opp til forlagets omtale å forklare at nettopp denne omstendigheten påvirker hvordan hovedpersonen forholder seg til venner og familie. Hver for seg er tegningene velgjorte med sine graderte blyanttoner og tilgjort uferdige preg, men tilsammen mangler de litt av nerven som historien virker å kreve.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar