torsdag 23. juli 2015

Vaskedamen

Rent, pent og rørende

"Vaskedamen"
Anna Fiske
No Comprendo Press
80 sider
Karakter: 4

Anna Fiske pusser støv av glansnummeret sitt

Anna Fiske er en sjeldenhet i Norge, og trolig alle andre steder også: En kvinnelig serieskaper i femtiårene som skaper engasjerende tegneserier både for voksne og barn – uten å endre sin helt spesielle tegnestil uansett om hun henvender seg til de under ti eller de over tredve. "Vaskedamen" er illustrert på samme naivistiske men gjennomarbeidede måte som tegneserieromanen "Gruppa" for voksne var i fjor.

I barneseriene sine har Fiske ofte brukt bestemorfiguren som en trygg og leken havn for barna i fortellingene. I "Vaskedamen" er det tittelfiguren som kommer inn i livet til Lotten på et kritisk tidspunkt: Foreldrene krangler og har lite overskudd, faren er deprimert, og selv om alle gjør sitt beste vil Lotten gjerne ha litt mer enn de kan gi.

Fiske forteller historien med sin vante vekt på hverdagssituasjoner, og viser med godt håndtverk at det enkle ofte er det beste. "Vaskedamen" er fin og godt fortalt, men man får følelsen av at Fiske tråkker opp igjen spor hun har fulgt flere ganger de siste årene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar