torsdag 23. juli 2015

The Sculptor

Hugget i stein

"The Sculptor"
Scott McCloud
Self Made Hero
496 sider
Karakter: 5

Godt fortalt historie om kunstens begrensninger

Den unge skulptøren David Smith inngår en avtale med døden. Det er kanskje litt corny og oppbrukt, men hør resten av konseptet først: David blir i stand til å forme alle materialer etter viljen, mot at han vil dø etter 200 dager. Problemet til David er at teknisk kompetanse er én ting, å faktisk ha noe å si med kunsten er noe helt annet.

Amerikaneren Scott McCloud skrev bokstavelig talt læreboken om å lage og lese tegneserier: "Understanding Comics" kom i 1993, og introduserte store deler av vokabularet som brukes til å snakke om tegneserier i dag. Gjennom initiativ som 24-hour-comic (som også har mange norske deltakere) er McCloud fortsatt en innflytelsesrik person i tegneserieverden.

Man skulle derfor forvente at "The Sculptor" er bortimot teknisk perfekt. Og det er den. Både tegningene, historien og formgivningen driver leseren fremover i en effektiv, blåhvit vind av historiefortelling. McCloud har menneskeliggjort David i så stor grad at han risikerer at noen lesere vil mislike ham instinktivt for den konstante frustrasjonen han bærer på. "The Sculptor" er ingen bauta, men den forteller en klassisk historie på en frisk måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar