mandag 19. oktober 2015

Corto Maltese: Balladen om det salte hav

Sjømannen uten egenskaper

Hugo Pratt
«Corto Maltese: Balladen om det salte hav»
Hugo Pratt
Minuskel 
168 sider
Karakter: 5

En europeisk tegneserieklassiker som fortjener gjenutgivelsen

I høst kom nyheten om at italienske Hugo Pratts tolv bøker om sjømannen og eventyreren Corto Maltese blir utgitt i ny, norsk oversettelse. Dette ble mottatt med ekstatisk nostalgi av en rekke tegnere og forfattere – så mange at det virket mystisk for dem som ikke er kjent med serien.

«Balladen om det salte hav» (1967) er ansett for å være blant høydepunktene i serien, og er et av to bind som Minuskel nå utgir kronologisk etter hovedpersonens biografi. For nye lesere vil nok boken fremstå som treg og tunglest i begynnelsen: Mennesker flyter rundt på havet i små båter og skiftende allianser, mens første verdenskrig og en tilsynelatende udødelig pirat kalt «Munken» spøker i kulissene. Det går sakte, og språket føles omstendelig og tunglest.

Snart begynner derimot hovedpersonen å tre frem som en komplisert figur, ikke en antihelt akkurat, men som en fascinerende hovedperson uten formål. Historien om Corto Maltese viser seg å være et intelligent, melankolsk eventyr skapt av en sann verdensborger. Denne femti år gamle serien kan vinne over nye lesere som gir den sjansen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar