mandag 19. oktober 2015

Nærkamp

Militærroman i feil uniform

«Nærkamp»
Axel Hellstenius og Line Halsnes
Cappelen Damm
142 sider
Karakter: 2

Ungdomsroman fra befalsskolen burde ikke kommet gjennom sesjonen som tegneserie

Det er mye penger og store navn som står bak «Nærkamp», det første bindet i en bebudet serie som treffer et underlig krysningspunkt mellom skoledagbok-estetikk og vervekampanje fra Forsvaret. Boken følger frisøren Victoria Bakke som gjennomgår befalsskolen som et forsøk på å slippe unna hendelser i fortiden.

Axel Hellstenius (kjent blant annet for manus til «Døden på Oslo S» og to «Elling»-filmer) har adaptert sin egen roman «Fittekvote», mens Line Halsnes tegner. Sistnevnte er illustratør med flere barnebøker og en fascinasjon for militærkjøretøy i bagasjen, og debuterer nå som serietegner.

I bunnen er dette en dramatisk fortelling om en kvinne som møter begrensninger både innenfra og utenfra i et mannsdominert miljø. Inntrykket blir likevel begrenset av at tekst og tegning på langt nær utfyller hverandre godt nok. Hellstenius' dialog forteller oss ikke nok om hva som driver hovedpersonene fremover, og sidelayouten er unødvendig rotete og hektisk, med en skissepreget og pastellfarget stil som gjør boken unødvendig barnslig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar