mandag 19. oktober 2015

Palookaville Twenty-Two

Gårsdagens mann

«Palookaville Twenty-Two»
Seth
Drawn & Quarterly
120 sider
Karakter: 5

Alt var bedre før. Selv nostalgien.

Nostalgi er for enkelt for Seth. Den kanadiske serietegneren har en fremtoning og en strek inspirert av 1940-tallets sofistikerte vitesetegninger. Men selv om historiene hans ofte er lagt til fortiden, er de gjerne lagt til en fortid som allerede har lagt gullalderen bak seg, hvor det eneste som gjenstår er å registrere forfallet og idealisere det tapte.

Slik var det til dels i den faux-selvbiografiske serieromanen «Livet er til å holde ut, tross alt» (serialisert i  Seths tegneserietidsskrift «Palookaville» nummer 4-9 og siden oversatt til norsk), og i «Clyde Fans» har Seth åpnet alle kranene. Historien følger to brødre, skadet på hver sin måte, som må ta et oppgjør med hverandre noen år etter at den eponyme familiebedriften har gått dukken. Serialisert siden 1997 og fortsatt ikke ferdig (årets «Palookaville» fullfører del fire), kan «Clyde Fans» vise seg å bli Seths mesterverk – om den pokkers tingen noensinne blir ferdig.

«Palookaville» er en moderne mesters utstillingsvindu, og det nye nummeret er like verdt å plukke opp for den mer skissepregede, men ikke desto mindre emosjonelle og veltegnede – barndomsskildringen «Nothing Lasts».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar