mandag 19. oktober 2015

Futen

Et stort stykke Norge

Øystein Runde
«Futen»
Knut André Solberg & Øystein Runde
Gyldendal
160 sider
Karakter: 5

Kitchy 1800-tall møter Norge anno 2015

Futen Mikael er mannen som krever inn skatt fra den norske nasjonalromantikkens mytiske beist, fra Dovregubben til de norrøne gudene. I et univers som er én del Theodor Kittelsens 1800-tall og én del rosemalt timberpunk-futurisme har Futen blitt en nokså uimotståelig blanding av superhelt, statlig agent og folkeeventyrlig helt.

Øystein Runde er lommekjent i norske folkepsykoser (han brukte mange av de samme grepene i tegneserien «De fire store» hvor Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie bekjempet kriminalitet), og i «Futen» trekker han inn eventyrskikkelser, barne-tv-figurer og kontemporær storpolitikk til en imponerende helhet.

Rundes historier får liv av tegner Knut André Solberg, en alumnus fra den prestisjefulle amerikanske Joe Kubert-serieskolen. Blyanttegningene hans er vakre og står godt til tonen i serien, med en liten innvending i at streken er ujevn i skildringen av ansikter gjennom historiene.

Kanskje husker du Futen fra albumet som ble gitt ut i 2008. Denne boken samler de blyanttegnede historiene derfra og setter dem inn som deler av den større historien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar