mandag 19. oktober 2015

Displacement

Selskapsreisen

Displacement
«Displacement»
Lucy Knisley
Fantagraphics Books
160 sider
Karakter: 4

Et tankefullt reisebrev om å bli gammel og døende

Serieskaperen Lucy Knisley fra New York er kjent for sine reisememoarer. «An Age of License» handlet om frihet og det å være ung og på reisefot i Europa – en reise som blant annet brakte henne til Bergen og Raptusfestivalen. Temaet i «Displacement» er nærmest det motsatte. Knisley drar på et ukelangt – og, skal det vise seg, utmattende – cruise i Karibien for å passe på sine 90 år gamle, begynnende demente og pleietrengende besteforeldre.

For å fange personligheten til en mann som i bokens nåtid er sterkt redusert, tegner Knisley inn utdrag fra bestefarens dagbok som amerikansk soldat under andre verdenskrig. Det er et strålende og menneskeliggjørende grep, men det er bokens store svakhet at disse sidene aldri føles virkelig integrert i helheten.

Knisleys strek er enkel og elegant, med tynne tusjlinjer og vakre vannfarger (en teknikk som går igjen i selvbiografiske serier fra Lewis Trondheim til Jens K. Styve). «Displacement» vil ta opp store spørsmål om aldring, død og ensomhet, og selv om den ikke lykkes helt er den som alle Knisleys bøker en sjarmerende reise.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar